Groepen uitbreiding Elektra aanleggen Meterkasten Stroomstoringen en kortsluiting 24/7 beschikbaar  
Stopcontact

Hoe veilig werken met stekkerdozen en haspels?

Stekkerdozen en haspels kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze ondeskundig worden toegepast. Vaak genoeg zien we opgerolde haspels die veel te zwaar belast worden, waardoor brand kan ontstaan. We geven enkele tips over hoe je goed met stekkerdozen en haspels om moet gaan.

stopcontact

Laat stekkerdozen en haspels niet buiten slingeren

Elektriciteit en water zijn geen vrienden. Vriendschappen moet je nooit forceren zoals je wel weet, dus laat elektriciteit en water lekker bij elkaar uit de buurt. Zorg dat haspels en stekkerdozen niet in de regen liggen, dus haal ze binnen als je er buiten klaar mee bent.

Houd stekkerdozen en haspels uit de buurt van brandbare materialen

Snoeren kunnen warm worden, zeker bij een wat grotere belasting. Zorg er daarom voor dat er geen brand kan plaatsvinden, en hou de snoeren weg bij brandbare materialen zoals stof, zaagsel, hooi, enzovoorts.

Houd de kabels zo kort mogelijk

Langere kabels kunnen op den duur een stuk warmer worden wanneer je ze vergelijkt met korte kabels. Zorg daarom dat je kabel niet veel langer is dan je nodig hebt.

Overbelast de snoeren niet

Snoeren, haspels en stekkerdozen kunnen maar een beperkte capaciteit aan. Vaak wordt dit op de haspel of stekkerdoos wel vermeld. Let goed op dat je deze capaciteit niet overschrijdt; dat kan levensgevaarlijk zijn! Als je niet zeker weet of je een bepaald apparaat nog in de stekkerdoos erbij kunt doen, leg dan een nieuwe haspel neer. Let ook op dat wanneer je een verlengsnoer nogmaals verlengt, ook alles wat op het verlengde snoer is aangesloten meetelt bij de eerste verlengsnoer. Hou dus goed in de gaten dat je de aangegeven capaciteit niet overschrijdt.

Gebruik geaarde apparatuur

Tegenwoordig worden in alle nieuw te bouwen woningen geaarde stopcontacten bevestigd. Dit is veel veiliger dan ongeaarde stopcontacten, omdat het risico op schokken en dus elektrocutie hierbij veel kleiner is. Zorg ervoor dat ook bij verlengsnoeren en haspels alles is geaard zodat je geen groot risico hebt op schokken.

Doe voorzichtig

Ga altijd voorzichtig met elektriciteit om; elektriciteit kan, indien verkeerd toegepast, dodelijk zijn, en dat is het allemaal niet waard. Bezuinig ook nooit teveel op apparatuur; je wil je gezondheid toch niet voor een dubbeltje op de eerste rij laten zitten? Je kan ook een ervaren elektricien van VBL de boel laten controleren, wij staan altijd voor u klaar.