Groepen uitbreiding Elektra aanleggen Meterkasten Stroomstoringen en kortsluiting 24/7 beschikbaar  
Elektriciteit Aanleggen

3 tips voor het aanleggen van verlichting

elektriciteit aanleggenOkee, je hebt het besluit genomen. Je gaat geen elektricien inschakelen, maar kiest er voor om zelf te gaan klungelen aan het plafond of aan de bedrading op zolder. Geen probleem, we denken dat je het kunt. Maar we willen je wel nog 3 tips mee geven, zodat jij veilig, relatief snel en met een gerust hart straks de schakelaar van de lamp om kan zetten. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor het aanleggen van verlichting? Je leest het hieronder.

Denk na over de lichtplannen

Een lichtplan is cruciaal. Zeker als je zelf spotjes in een plafond wilt maken of anderszins de bestaande verdeling van licht in een kamer wilt aanpassen, moet je goed rekening houden met de lichtplannen die je woning prettig uitlichten. Denk daar vooraf over na en ga niet als een idioot allemaal gaten in plafondgaten boren, als je al snel tot de conclusie komt dat een staande lamp waarschijnlijk beter is.

Denk aan het milieu

Nog steeds geldt dat het milieu een aandachtspunt. Hoewel de gloeilamp inmiddels uit de boze is, zijn er nog wel verschillen in verbruik en type licht. Maar ook in de milieuschade die de productie van een bepaald type lamp bijvoorbeeld oplevert. Houd daar rekening mee.

Gebruik altijd een spanningsmeter

Een spanningsmeter is cruciaal om te bepalen of ergens nog stroom op staat of niet. Zonder een spanningsmeter moet je eigenlijk altijd de stroom in het hele huis er vanaf halen. Dat is zonde en nogal een belemmering als je verlichting aan wilt gaan leggen.