Groepen uitbreiding Elektra aanleggen Meterkasten Stroomstoringen en kortsluiting 24/7 beschikbaar  
Depositphotos 2900417 Xs

Welke stopcontacten zijn kindveilig?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: stopcontacten zijn niet kindveilig, geen enkele. Natuurlijk hangt dat volstrekt af van de definitie die je aan het begrip ‘kindveilig’ hangt, maar in principe is er bij elke mogelijke wandcontactdoos (stopcontact) de mogelijkheid dat het kind er een voorwerp in steekt. Je wil dat koste wat kost voorkomen, en dus kun je het beste zogenaamde kindveilige stopcontacten aanschaffen.

Wat zijn kindveilige stopcontacten?

Een kindveilig stopcontact is een stopcontact waarbij een kind niet zomaar voorwerpen in de gaten ervan kan stoppen. Je hebt hierbij twee vormen.

De ene bestaat uit KEMA goedgekeurde stopcontacten waarbij de gaten van het stopcontact pas geopend kunnen worden als er op beide gaten evenveel druk wordt uitgeoefend. Om dat handmatig te doen is dat vrij lastig, maar als je er een stekker in steekt, is die druk vanzelf al verdeeld waardoor het insteken geen enkele moeite kost. Het stopcontact is hiermee dus beveiligd tegen kinderhanden die er van alles in willen steken. De elektricien kan u helpen bij het aanleggen van dergelijke stopcontacten.

De andere mogelijkheid is om zogenaamde afdekplaatjes aan te schaffen. Dit zijn een soort deksels die op de stopcontacten kunnen worden geplaatst, waarna niet meer zichtbaar is dat er een stopcontact achter schuilgaat. Het grote voordeel hiervan is dat het kind dus ook niet weet dat er een stopcontact achter zit, en dus geen moeite zal doen om het plaatje te verwijderen (wat overigens zeker niet gemakkelijk is voor kinderen) en dus niets in de gaten van het stopcontact zal kunnen steken.